Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

ZUPA WĘGIERSKA



Składniki:
-1 kg wołowiny
- olej
- 3 duże cebule
- 3-4 pomidory lub 1 puszka pomidorów
- 2 papryki - mogą być różnych kolorów - wtedy ładnie wygląda
- 3 duże ziemniaki
- kminek,  sól i pieprz
-  przyprawa do zup typu magi
-  papryka słodka i ostra
-  mąka
-  1 jajko
Wołowinę kroimy w kostkę (1-1,5cm), wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy (5-10min). W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do smażącego się mięsa, znowu chwilę podsmażamy. Następnie kroimy w kostkę paprykę i pomidory (ewentualnie puszkę pomidorów) i dorzucamy do reszty. Dolewamy wodę aby wszystkie składniki były pod wodą. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, kminek). WAŻNA uwaga: słodkiej papryki i kminku DAJEMY NAPRAWDĘ DUŻO!!! Oczywiście prawdziwy węgierski bogracz jest bardzo pikantny i nie powinno się również oszczędzać ostrej papryki i pieprzu. Wszystko gotujemy, aż mięso będzie "prawie miękkie" - mniej więcej godzinkę. Następnie dodajmy pokrojone w kostkę ziemniaki (nie wcześniej bo się rozgotują), i znowu gotujemy. W tzw. międzyczasie robimy ciasto na kluski. Do jajka dodajemy 2-3 łyżki wody i dodajemy tyle mąki, żeby konsystencja ciasta była taka że ciasto nie spływa z łyżki tylko się rozciąga i odrywa . W każdym bądź razie jeśli ciasto będzie gotowe, bierzemy łyżeczkę do herbaty i jej czubkiem bierzemy trochę ciasta i wrzucamy do gotującego się bogracza. Ciasto oderwie się od łyżki i momentalnie ścinają się małe kluseczki pływające w bograczu. Jak wszystkie kluski wrzucimy, gotujemy jeszcze 5 min i gotowe !!!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz