Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

OSTRA ZUPA GULASZOWA



Składniki:
- 600 g miękkiej wołowiny,
- 400 g ziemniaków,
- 3 łyżki koncentratu pomidorów
- 2 cebule,
- 2 łyżki margaryny,
- czerwona i zielona papryka,
-1 marchewka,
-1 pietruszka,
-1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 łyżeczki kminku,
-1/2 łyżeczki majeranku,
-sól, pieprz

 Etapy przygotowania 
Mięso umyć, pokroić w duże kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, przepołowić, oczyścić z pestek, miąższ pokroić na grubsze kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę, zrumienić, wymieszać z ostrą papryką. Dodać mięso, smażyć około 5 minut. Przyprawić kminkiem, czosnkiem, podlać 1-2 łyżkami wody. Dusić około 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, przesmażyć. Wrzucić marchewkę, pietruszkę i paprykę. Dolać tyle wody, aby zupa była gęsta. Gotować jeszcze 15-20 minut. Tuż przed końcem gotowania zaprawić koncentratem pomidorowym, posypać majerankiem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz