Powered By Blogger

środa, 22 lutego 2012

PLACEK ORZECHOWY



 Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 300 g cukru
- 200 g margaryny
- 100 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g )
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- papier do pieczenia

Sposób wykonania:
 1. Margarynę utrzeć z cukrem za pomocą miksera.
2. Dalej ucierając kolejno dodawać po jednym żółtku, obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i kakao.
3. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą.
4. Ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy.
5. Piec ok 50-60 min w temp. 180 *C
6. Wystudzone ciasto udekorować wg uznania.

                                                                                                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz