Powered By Blogger

środa, 15 lutego 2012

UDKA DUSZONE W OWOCACH




Składniki na 4 porcje
- 4 udka kurczaka
- po łyżce masła i oliwy
- 6 dag boczku wędzonego
- po 25 dag śliwek suszonych, migdałów i rodzynek
- 3 goździki, kawałek cynamonu
- 50 ml śliwowicy
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać masło z oliwą, obsmażyć udka z obu stron. Włożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu usmażyć boczek, dodać śliwki i rodzynki, dusić 10 minut. Włożyć cynamon, goździki, udka, wlać śliwowicę i szklankę wody. Przykryć i dusić 15 minut. Wyjąć cynamon goździki, dodać migdały i dusić na małym ogniu 15 minut. Podawać z ryżem. Można ozdobić świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz