Powered By Blogger

wtorek, 14 lutego 2012

ŚLEDZIE Z GRZYBKAMI KONSERWOWYMI I POREM



Składniki
• 5 płatów śledziowych matias
• 2 cebule
• 1 duży por (biała część)
• olej lub oliwa z oliwek
• 1/2 szklanki drobno posiekanych grzybków konserwowych
• sól
• pieprz cytrynowy
• sok z cytryny
• groszek/kukurydza konserwowa opcjonalnie
 Śledzie zalać zimna wodą i dokładnie wymoczyć, około 2 godzin, zmieniając wodę 3 razy. Por i cebulę drobno pokroić i sparzyć na sitku wrzącą wodą, wystudzić , posypać lekko solą i pieprzem cytrynowym. Dodać posiekane grzybki konserwowe i polać olejem, wszystko wymieszać.Ułożyć napółmisku, na to ułożyć pokrojone kawałki śledzia, skropić lekko sokiem z cytryny wymieszanym z kilkoma łyżkami oleju, posypać śledzie po wierzchu pieprzem cytrynowym i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Można dodać zielony groszek konserwowy lub kukurydzę a zamiast oleju użyć dobry majonez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz