Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW



Składniki na 4 porcje

- 4 duże (słodkie) pomidory mały przecier pomidorowy
- 1 duża słodka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 lyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-1 litr wody
-1 łyżka brązowego cukru (gdy nie mamy słodkich pomidorów)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól morska,
-świeżo zmielony pieprz
- kwaśna śmietana
- liście bazylii

Przygotowanie około 45 minut 
 1. Pokroić na kawałki pomidory, cebule, czosnek, wymieszać z ziołami i oliwą z oliwek. Wyłożyć wszystko do brytfanki i wstawić do piekarnika (z górnym grzyniem). Piec aż kawałki miejscami sczernieją (10-15 minut)
2. Następnie odstawić wszystko (na 5-10 minut) niech przestygnie a później wszystko dobrze zmiksować i przecedzić do garnka (w celu odzielenia miąszu).
3. Do garnka dodać ocet, przecier i cukier, gotowaćprzez maks. 5 minut (na powierzchni powstanie piana, proszę ję zebrać i wyrzucić), następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Podawać wedle uznania ze śmietaną i liśćmi bayzlii.
 SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz