Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

CIASTO Z SEREM I GRUSZKAMI


 Ciasto drożdżowe: 
- 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka
- 1 jajo
- 80 g masła
- 20 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, rozmieszać z łyżką cukru i odstawić. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki. Dodać też jajko, pozostały cukier, masło i migdały. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy i piec w temp. 170 *C.

 Krem serowy: 
- 200 g chudego serka homogenizowanego,
- 4 łyżki galaretki cytrynowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Serek wymieszać z orzechami i cukrem pudrem. Galaretkę wymieszać z 1/4 szkl wrzątku, ostudzić, dodać do serka, utrzeć.

 Pozadto potrzebne są: 
- 3/4 szkl. cukru
- 2 gruszki
Krem wyłożyć na ciasto. gruszki ugotować w wodzie z 5 łyżkami cukru. Pokroić w kawałki i ułożyć na kremie. Pozostały cukier rozpuścić i usmażyć na patelni do uzyskania karmelu. Nitkami karmelu udekorować ciasto.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz