Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

KRUCHE CIASTO Z KREMEM I OWOCAMI



Składniki 
- 100g masła
- 1 jajko i 1 zoltko
- 150g cukru
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- starta skórka z cytryny
- owoce do dekoracji
Krem: 
- taki jak na karpatkę, można kupić już gotowy lub zrobić z budyniu utartego z masłem.

Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na 30 minut. Okrągłą blaszkę natłuszczamy i kładziemy ciasto, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C około 15-20 minut. Po wystygnięciu na ciasto wykładamy wcześniej zrobiony krem karpatkowy, przygotowany według przepisu i na krem pokrojone owoce, np świeże truskawki lub mogą być inne zaprawiane owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz