Powered By Blogger

niedziela, 19 lutego 2012

CIASTO Z SEREM I GRUSZKAMI



Ciasto drożdżowe:
- 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka
- 1 jajo
- 80 g masła
- 20 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki zmielonych migdałów
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, rozmieszać z łyżką cukru i odstawić. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki. Dodać jajo, pozostały cukier, masło i migdały. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w temp. 170*C.

Krem serowy:
- 200 g chudego serka homogenizowanego
- 4 łyżki galaretki cytrynowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Serek wymieszać z orzechami i cukrem. Galaretkę wymieszać z 1/4 szkl wrzątku i ostudzić. Dodać do serka i utrzeć.

Ponadto:
- 3/4 szkl cukru
- 2 gruszki
- papierdo blachy

Ciasto przekroić na pół. Na oba plastry ciasta wyłożyć krem. Gruszki ugotować w wodzie z 5 łyżkami cukru. Pokroić w plastry i ułożyć na kremie. Jeden plaster położyć na drugi. Pozostały cukier rozpuścić na patelni i uzyskanym karmelem udekorować wierzchnią warstwę ciasta.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz