Powered By Blogger

sobota, 18 lutego 2012

TORT KAKAOWY



Biszkopt:
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 op cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do masy jajecznej, ubijając. Ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy i piec ok 30 min w temp 170*C.

Krem budyniowy:
- 2 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- 250 g masła
- 1 op cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
W 1/2 szkl mleka wymieszać mąkę i cukier. Pozostałe mleko zagotować, dodać mleko z mąką i ugotować budyń. Masło utrzeć na puszystą masę i dodając po łyżce budyniu dokładnie zmiksować. Na końcu dodac kakao i wymieszać.

Ponadto:
- 1 szkl wody
- spirytus
- sok z 1/2 cytryny
- cukier wg uznania
- papier do pieczenia

Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Wodę wymieszać ze spirytusem, sokiem z cytryny i cukrem. Nasączyć ciasto. Biszkopt przełożyc masą i udekorować.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz