Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

TORT SZAMPAŃSKI


Składniki
- 2 kostki masła extra,
- 1,5 szkl. mleka,
- 5 żółtek
- 30 dag. cukru,
- 5 łyżek mąki,
- 1 op. cukru waniliowego,
- 1 puszka ananasów,
- ok. 2 paczek biszkoptów,

czas przygotowania: do 60 min

1. Żółtka utrzeć z cukrem.
2. Mąkę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnego mleka, a następnie wlać do wrzącego mleka (1 szklanka) z wanilią stale mieszając.
3. Do gotującej masy wlać ubite żółtka z cukrem i i dalej mieszać. Należy uważać aby masa nie przypaliła się. Najlepiej robić to w dwóch naczyniach.
4. Gotujemy, aż masa zgęstnieje, ale nie zagotuje się.
5. Dokładnie ucieramy masło stopniowo dodając do niego ostudzoną masę mleczną.
6. Tortownicę wyłożyć namoczonymi w soku biszkoptami (spód i boki). Musimy pamiętać aby zanurzać je dosłownie na chwilkę. Nałożyć pierwszą warstwę masy rozłożyć na nią odsączone wcześniej ananasy. Wyłożyć pozostałą masę i znowu ananasy.
7. Na wierzch ułożyć ponownie namoczone biszkopty, płaską stroną do wierzchu (będzie łatwej udekorować torcik polewą czekoladową).
8. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
9. Przygotować polewę czekoladową i polać ciasto.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz