Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

CIASTKA ZĘBY



Składniki 
- 250 g mąki pszennej
- 250 g białego sera
- 250 g masła
-150 g cukru pudru
- kilka jabłek ( wielkość należy dostosować do średnicy okrągłej foremki, którą wycina się kółka)
- cukier puder i cynamon do posypywania

Z podanych składników zagnieść starannie gładkie ciasto, schłodzić w lodówce. Można zagnieść ciasto wieczorem i upiec rano na śniadanie. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka podzielić na ósemki. Każdą cząstkę naciąć płytko w kratkę z grubszej strony. Można skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały lub zaangażować do pomocy dzieci i robić zespołowo jednocześnie krążki z ciasta i ósemki z jabłek :) Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować podsypując obficie mąką. Foremką lub szklanką wycinać kółka. Na połówce każdego krążka układać jabłka kratką na zewnątrz. Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Przykryć cząstkę jabłka pozostałą częścią krążka, zlepić tylko brzegi, tak, żeby owoc był widoczny. Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180-190* C, piec ok. 20 min. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem. Ilość cukru w tym przepisie należy dostosować do własnych upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz