|
- schab rozbijamy tak jak na kotlety, solimy i pieprzymy
- śliwki zamaczamy
- boczek kroimy w cieniutkie paseczki
- cebulę drobno siekamy
- gdy śliwki zmiękną kroimy je w drobną kostkę
- składniki farszu mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
- na rozbitych plastrach mięsa układamy farsz i zawijamy, spinamy wykałaczkami
- na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy na złocisto zawijańce
- następnie przekładamy zawijańce do rondelka, zalewamy wrzątkiem tak aby były przykryte
- dodajemy sos sojowy, kostkę do sosów i liść laurowy oraz płaską łyżeczkę pieprzu
- następnie dusimy pod przykryciem ok. 30 min (do zmięknięcia mięsa), uważamy aby mięso nie przywarło do dna
- następnie wyjmujemy mięso z wywaru i doprawiamy ten wywar czosnkiem i papryką ostrą
- rozrabiamy w zimnej wodzie ok. 2 łyżek mąki i dolewamy do wywaru zagęszczając go w ten sposób
- sos można przedzsedzić, aby był bardziej klarowny
- z zawijańców ściągamy wykałaczki i wrzucamy mięso do sosu
- gotujemy jeszcze niecałe 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz