Powered By Blogger

wtorek, 14 lutego 2012

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z CZOSNKIEM I GROSZKIEM



 4-5 płatów śledziowych matias
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
300 ml kwaśnej smietany12%
1 puszka konserwowego groszku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz cytrynowy lub prawdziwy
 Płaty namoczyć w zimnej wodzie , zmieniając 3 razy wodę, dokładnie odsączyć na sitku i papierowym ręczniku. Pokroić w dowolne kawałki, skropić sokiem z jednej cytryny i dokładnie wymieszać.Odstawić na 1 godzine do lodówki. Cebulę i czosnek drobno pokroić,lekko posolić i posypać pieprzem,odstawić na kilkaminut żeby zmiękkło.Dodać groszek i śmietanęi dokładnie wymieszać łyżką. Śledzie ułożyć na półmisku polać dokładnie sosem i uklepac delikatnie łyżką,zawinąć w folię aluminiowa i odstawić na 3-4 godziny do lodówki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz