Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

SEROMAK - pyszny sernik z makiem



Ciasto: 
- 1 1/2 szk. mąki pszennej;
- 1/2 szk. cukru pudru;
- 1/2 kostki masła;
- 1 żółtko

Masa makowa: 
- 30 dag dwukrotnie zmielonego maku;
- 1 szk. cukru pudru;
- 3jajka;
- 1 łyżka bułki tartej;
- aromat migdałowy;
- orzechy włoskie i rodzynki - ilość wg gustu

Masa serowa: 
- 3/4 kg półtłustego twarogu;
- 3/4 szk. cukru pudru;
- 10 dag masła;
- 3 jajka;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- aromat waniliowy;
- skórka pomarańczowa

 Dodatkowo: polewa kakaowa

Składniki ciasta zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować ciastona dno blachy. Podpiec w temp. 190'C przez 15-20 minut. Jajka utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać mak, bułkę, na końcu wmieszać bakalie. Masę ułożyć równo na podpieczonym spodzie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Jajka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Dodawać po trochu twaróg, mąkę. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Masę serową ułożyć na masie makowej. Piec ok. 60 min. w temp. 180'C. Po ostudzeniu oblać polewą.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz