Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

GNIAZDKA




Składniki na 25 szt. :
- 20 dag maki,
- 10 dag masla,
- 1 szklanka wody,
- szczypta soli,
- 4 jaja
Na lukier: 
- 20 dag cukru pudru,
- łyżka cytryny,
- 2-3 łyżki gorącej wody

Zagotować Wodę z masłem i szczypta soli, zmniejszyć ogień i wsypać przygotowana,przesiana make.Energicznie mieszając doprowadzić do tego ze ciasto będzie gladki,odstające od ścianek. Wystudzić i dodać po jednym jajka (miksować). Ciasto przelozyc do szprycy cukierniczej, wyciskać na przygotowanym wcześniej do pieczenia. Wrzucać na rozgrzany olej ( ok.180 st.) razem z papierkiem skierowanym do góry,który za chwile sam odejdzie od gniazdka,a wtedy go usunąć. Smażyć po 4-5 min z każdej strony. Wyjmować, układać na serwetki papierowe kuchenne do odsączenia. Posypać cukrem pudrem  lub polukrować.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz