Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

CIASTO FALE DUNAJU



Składniki dla >6 osób
- 3 kostki masła
- 6  jajek
- 3 szkl. mleka
- 2 szkl.i 3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 0,75 szkl. cukru,
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 op. cukru waniliowego
- 4 łyżki kakao
- owoce świeże lub z kompotu,

czas przygotowania: do 90 min 
1. Rozbij jajka oddzielając białka od żółtek. Z białek ubij na sztywno pianę. Utrzyj kostkę masła ze szklanką cukru pudru i jednym op. cukru waniliowego. Miksuj ciasto dodając po jednym żółtku, 2 szklanki mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia i pianę z białek.
2. Podziel ciasto na dwie części. Jedną część wymieszaj z dwoma łyżkami kakao i dwoma łyżkami wody. Wyłóż jasną część na blachę, a na nią kakaową.
3. Rozłóż na wierzchu ciasta równomiernie owoce (te z kompotu dobrze odsączone). W przypadku większych (jak np. połówki brzoskwini z puszki) pokrój je na mniejsze kawałki. Ja zastosowałam brzoskwinie z puszki i ok. o,75 kg świeżych wydrylowanych wiśni. Piecz ciasto ok. 45 minut.
4. Utrzyj 1,5 kostki masła. Z 3 szklanek mleka, 3 łyżek mąki pszennej, 3 łyżek mąki ziemniaczanej, 0,75 szklanki cukru i opakowania cukru waniliowego ugotuj budyń. Na małym ogniu, mieszając by pozbyć się grudek i ewentualnych przypalonych kawałków;) Po wystudzeniu dodaj do utartego masła delikatnie miksując. Nałóż na wystudzone ciasto.
5. 0,5 kostki masła (lub margaryny), szklankęi cukru pudru, 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody rozpuść w garnku mieszając na małym ogniu. Gdy polewa wystygnie, polej nią ciasto.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz