Powered By Blogger

środa, 15 lutego 2012

ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM


trudność: średnie
 czas: >60 min

SKŁADNIKI:
• 80dag żeberek
• 2 łyżki sosu sojowego
• sól, pieprz
• olej do smażenia
• ryż ugotowany (2 woreczki)

 SOS:
• 1 marchew
• 1 duża cebula
• 1 papryka zielona
• 1 łyżka sosu sojowego
• 3 łyżki octu ryżowego
• 2 łyżki cukru
• 1 duża łyżka ketchupu (dobrej jakości)
• 1 łyżka oleju
• 3 ząbki czosnki
• 0,5 łyżeczki imbiru w proszku

PRZYGOTOWANIE:
Żeberka marynujemy w sosie sojowym, przyprawiamy, solą, pieprzem , odstawiamy do lodówki. W tym czasie kroimy paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, cebulę w półplasterki, czosnek w bardzo drobną kosteczkę. Zamarynowane żeberka smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż się dobrze zarumienią. Wyjmujemy. Na czystą patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy warzywa smażymy ok 7-10 minut.Wyjmujemy. Mieszamy składniki sosu (ocet, cukier, ketchup) Następnie na łyżce oleju smażymy czosnek z dodatkiem imbiru, zalewamy sosem, zagotowujemy, wrzucamy mięso i warzywa, dusimy przez chwilkę. Podajemy danie z ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz