Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

PIJANY RODZYNKOWIEC Z KOKOSEM



Biszkopt:
- 7 jajek,
- szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 5 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Wkładka kokosowa:
- 5 białek,
- szklanka cukru,
- 20 dag wiórek kokosowych,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Krem:
- 1 puszka ananasów,
- 2 budynie śmietankowe`duże,
- 5 żółtek,
- łyżka mąki pszennej,
- 3/4 litry mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
-1 masło,
- 1 margaryna Kasia,
- rodzynki na wierzch:
- 40 dag rodzynek,
- szklanka wódki czystej,
- 1/4 kostki margaryny,
- 2 czekolady mleczne,

Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min

1. Biszkopt: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać . Mąkę , kakao i proszek przesiać przez sitko delikatnie wymieszać i upiec , jak wystygnie przekroić na dwie części .

2. Wkładka kokosowa: białka ubić , utrwalić cukrem, dodać kokos , mąkę , proszek, delikatnie wymieszać i piec aż złapie złoty kolor

3. Krem: z jedną puszkę ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki, w tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej, 3/4 l mleka zagotować , dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować- wystudzić , masło i margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na koniec pokrojone drobno w kostkę ananasy ,

4. przygotowanie rodzynek na wierzch: 40 dag rodzynek zalać wódką ( najlepiej na noc) 1/4 kostki margaryny rozgrzać z dwoma tabliczkami czekolady mlecznej do tego dodać odsączone rodzynki i wymieszać razem .

5. wykonanie: pół biszkoptu - pół kremu- wkładka kokosowa- krem- druga połowa biszkoptu- lekko wystudzone rodzynki w czekoladzie
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz