Powered By Blogger

środa, 15 lutego 2012

PĄCZKI- PYSZNE


- 1 kg mąki
- jajo
- 6 żółtek
- 10 dag drożdży
- 1/2 litra mleka
- 5 łyżek oleju
- 3/4 szkl. cukru
- kieliszek rumu lub spirytusu lub 1/2 kieliszka octu
- aromat waniliowy,
- marmolada różana
- culier puder
- smalec lub olej do smażenia

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać 1-2 łyżek mąki, 2-3 łyżki ciepłego mleka. Zostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajo utrzeć z cukrem i wanilią. Do mąki dodać utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn. Dodawać ciepłe mleko - tyle aby ciasto było w sam raz. Dodać olej i rum lub spirytus, wyrabiać 15 minut. Zostawić do wyrośnięcia. Formować pączki , nakładając do środka marmoladę. Dobrze skleić aby marmolada w smażeniu nie wypłynęła. Ułożyć na tacy aby znów wyrosły. W garnku roztopić smalec lub rozgrzać dobrze dużo oleju (tak aby pączki w nim pływały) i smażyć obie strony. Polukrować.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz