Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

KRÓLEWIEC



Ciasto: 
- 2 szkl. mąki
- 1 jajo
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 8 dkg. margaryny
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- pół łyżeczki sody ,
- pół łyżeczki amoniaku.
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki.
Biszkopt: 
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu.
Z podanych składników upiec biszkopt.

Masa: 
- 1/2 l. mleka
- cukier waniliowy
- 10 dkg. cukru (więcej jak pół szklanki )
- 1 masło
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z pół litry mleka odlać trochę i wymieszaćz mąką. Do garnka dodać masło żeby się roztopiło na małym ogniu, dodać cukier , cukier waniliowy i mleko na roztopione już masło, lać małym strumieniem, póżniej na gotujące się mleko z masłem wlać mleko z mąką , ciągle mieszając aż zrobi się budyń.
Gorącym kremem przekładać placki - w środek wkładamy biszkopt. Placek najlepszy na drugi dzień.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz