Powered By Blogger

środa, 15 lutego 2012

CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE


Ciasto:
- 4 jaja
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Do piany dodać delikatnie mąkę ziemniaczaną z proszkiem, wymieszać i upiec w temp. 180*C przez 25-30 minut.

Beza wiórkowa:
- 20 dag wiórków kokosowych
- 20 dag cukru pudru
- 6 białek
Białka na bezę ubić na sztywną pianę, dodawać cukier puder i dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i ubić, aż się wszystko wymiesza. Upiec na takiej samej blasze jak ciasto, wyłożonej papierem pergaminowym w temp. 200*C przez 15-20 minut.

Krem ananasowy:
- 3 żółtka
- 25 dag masła roślinnego
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 puszki ananasa
- 1 budyń waniliowy
Na soku z ananasów (2szklanki) ugotować budyń (3/4). Masło utrzeć z cukrem pudrem, można dodać wyparzone żółtka ale niekoniecznie. Ja robię bez żółtek. Dodawać przestygnięty budyń i ucierać na gładką masę. Dodać pokrojone w kostkę ananasy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto. Przyłożyć bezą wiórkową i udekorować czekoladą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz