Powered By Blogger

wtorek, 14 lutego 2012

SOS Z PIECZONEGO CZOSNKU DO MIĘS I JAJ



 Pieczony czosnek:
• 1 główka czosnku
• tymianek
 • vegeta
• pieprz
• oliwa z oliwek

Zastosowanie: • sos idealnie nadaje się do ugotowanych jaj • do mięs pieczonych czy grillowanych • do ryb • do pizzy • do sałatek • kanapeczek • itp.
 Sos:
• 5 łyżek majonezu
• 3 łyżki gęstej śmietany
• 4 upieczone ząbki czosnku
• kilka piór koperku
• 1 łyżeczka ziół do sałatek
• vegeta
• pieprz

Czosnek z grubsza obieramy z większych łupinek • Lekko ścinamy wierzch czosnku: • Wkładamy do folii • posypujemy przyprawami • zalewamy oliwą: • szczelnie zamykamy • pieczemy ok 15 min (180 stopni) • Ząbki rozgniatamy nożem (bardzo łatwo powstanie nam papka, ponieważ czosnek nie tylko podczas pieczenia złagodnieje w smaku, ale również zrobi się miękki): • Składniki na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy na min 30 min do lodówki: • Sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz