Powered By Blogger

sobota, 18 lutego 2012

CIASTO BAKALIOWE


Ciasto:
- 1 niepełna szkl cukru
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g rodzynek
- 8 białek
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, wsypując cukier nadal ubijać. Stopniowo dodawać resztę składników wciąż ubijając.
Wylać na dwie wyłożone papierem blachy. Piec w temp 180*C przez ok 40 min.

Masa:
- 1 puszka brzoskwiń
- 375 g masła
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 3/4 szkl wody
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem. Budyń rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i żółtka. Rozmieszać, wlać na gotujący sok. Masło utrzeć i dodawać ostudzony budyń nadal ucierając.

Ponadto:
- 28 szt ciastek delicji
- 2 op truskawkowej galaretki
- 100 g kawy rozpuszczalnej
- 120 ml wódki
- papier do pieczenia

Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Delicje nasączyć kawą wymieszaną z wódką, ułożyć na masie, posmarować resztąkremu. Przykryć drugim plackiem. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie i zalać galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz