Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

CIASTO Z MIGDAŁAMI



Ciasto kruche:
- 1,5 szkl. mąki krupczatki
- 1,5 szkl. mąki luksusowej
- 150 g margaryny
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki smietany 18%
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części. Wyłożyć papierem dwie blaszki i ciasto wyłożyć na blaszki. Jedną blaszkę piec w temp. 180*C przez 20 minut.

Masa migdałowa:
- 250 g posiekanych migdałów
- 100 g masła
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
 Wszystkie składniki zagotować

Krem:
- 500 g śmietany 36%
- 200 g kremu orzechowego
- 3 op. utrwalacza do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę i krem orzechowy schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodać utrwalacz i ubić na sztywno. Dodawać małymi porcjami krem orzechowy nadal ubijając.

Wykonanie:
Ciepłą masę migdałową wyłożyć na ciasto na drugą blaszkę i piec 20 min. w temp. 180 *C. Oba placki wystudzić. Krem wyłożyć na upieczony placek bez migdałów i przykryć plackiem z migdałami.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz