To co lubisz zjeść najbardziej. Dla każdego coś smacznego.
wtorek, 14 lutego 2012
SCHAB Z WERMUTEM
Składniki na 4 porcje
- pół kg schabu bez kości
- dwie cebule
- 4-5 suszonych śliwek
- 200 ml słodkiej śmietanki
- szklanka wermutu
- czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- łyżka mąki pszennej
-sól, pieprz do smaku
1. Schab pokroić w plastry, potem na paski, grube na ok 1,5 cm, posolić, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, włożyć go głębokiego naczynia i zalać wermutem, przykryć i pozostawić w lodówce na 12 godz.
2. Następnie wyjąć schab z marynaty, przełożyć do innego naczynia, mąkę i paprykę wymieszać i obtoczyć w tym paski schabu, posypać całość pieprzem.
3. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, obsmażyć mięso tak, aby się zrumieniło, dorzucić odsączoną cebulę, posolić, podsmażać jeszcze całość ok. 3 min., i następnie podlać wermutem z marynaty. Dodać śliwki.Całość przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok 15 min, następnie uzupełnić wodą ( pół szklanki) i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie.
4. Następnie podlać śmietanką, wymieszć, pogotować jeszcze 3-4 min., doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z gotowanym na sypko ryżem lub kaszą kus-kus
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz