Powered By Blogger

wtorek, 14 lutego 2012

SCHAB Z WERMUTEM



Składniki na 4 porcje 
- pół kg schabu bez kości 
- dwie cebule 
- 4-5 suszonych śliwek 
- 200 ml słodkiej śmietanki 
- szklanka wermutu 
- czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
-  łyżka mąki pszennej 
-sól, pieprz do smaku 

1. Schab pokroić w plastry, potem na paski, grube na ok 1,5 cm, posolić, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, włożyć go głębokiego naczynia i zalać wermutem, przykryć i pozostawić w lodówce na 12 godz. 
 2. Następnie wyjąć schab z marynaty, przełożyć do innego naczynia, mąkę i paprykę wymieszać i obtoczyć w tym paski schabu, posypać całość pieprzem. 
3. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, obsmażyć mięso tak, aby się zrumieniło, dorzucić odsączoną cebulę, posolić, podsmażać jeszcze całość ok. 3 min., i następnie podlać wermutem z marynaty. Dodać śliwki.Całość przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok 15 min, następnie uzupełnić wodą ( pół szklanki) i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. 
4. Następnie podlać śmietanką, wymieszć, pogotować jeszcze 3-4 min., doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z gotowanym na sypko ryżem lub kaszą kus-kus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz