To co lubisz zjeść najbardziej. Dla każdego coś smacznego.
czwartek, 16 lutego 2012
CIASTO BEZ JAJEK - A LA PIERNIK
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 30-40 minut
Trudność: bardzo łatwe
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 litra kefiru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Etapy przygotowania
1. Wszystko razem mieszamy, uzyskując jednolitą masę i przekładamy do przygotowanej formy. Do masy możemy dodać bakalie.
2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy czy jest upieczone, w razie czego zostawiamy ciasto w piecu na jakieś 5-10 minut.
3. Po wystudzeniu możemy zrobić polewę (ja tego nie robię; smakuje mi bez polewy) lub posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz