Powered By Blogger

poniedziałek, 27 lutego 2012

KURCZAK W POMARAŃCZACH Z KUSKUSEM I MIGDAŁAMI



Składniki:
- 25 dag kuskusu,
- 4 pojedyncze filety z kurczaka,
- 200 ml gorącego bulionu,
- 2 łyżeczki octu,
- 2 pomarańcze,
- 5 dag płatków migdałowych,
- 1/2 łyżki cynamonu,
- sól, pieprz,
- oliwa do smażenia

Wykonanie:
Kuskus zalać 400 ml wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem Gotować na małym ogniu ok. 2 minut. Odstawić. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Równomiernie oprószyć cynamonem i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Usmażyć mięso. Przełożyć na talerz. Jedną pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę. Przekroić na pół i wycisnąć sok. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wlać bulion, ocet i sok z pomarańczy. Dodać 2 łyżki startej skórki. Gotować na małym ogniu ok. 6 minut, aż połowa płynu odparuje. Do sosu dodać mięso i pokrojoną w cząstki drugą pomarańczę. Wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Na osobnej patelni prażyć płatki migdałów. Kuskus wymieszać i wraz z mięsem i owocami wyłożyć na talerze. Posypać płatkami.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz