Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI



Składniki na ciasto: 
- 1 kostka masła/margaryny (250 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, włożyć na 2 godziny do zamrażarki.

Składniki na masę serową: 
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
- pół kostki miękkiego masła (125 g)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru (daję trochę mniej)

Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg, dalej ucierając.

Ponadto są potrzebne:
- brzoskwinie w syropie, w puszce ( 3 puszki po 400 g każda)
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru

Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie: Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugie ciasto. Piec około 1 h w temperaturze 180ºC. Najsmaczniejszy na drugi dzień.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz