Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

CHRUPIĄCE GOFRY



Składniki: 
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- woda
- śmietana  30% lub 36% + cukier + owoce do dekoracji

Na tą porcje wychodzi ok 12 sztuk.
Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana.Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę. Piec do zarumienienia. Podawac z bitą śmietaną i truskawkami, badz innymi owocami według uznania. Bardzo dobre są równiez z bakaliami lub na sucho z cukrem pudrem, Bitą śmietanę ubijam w naczyniu z cukrem. Najlepsza jest ta 36%. Gofry są baaardzo chrupiące i pyszne.
 SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz