Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

ZUPA KAPUŚNIAK NA GOLONCE




Składniki 
- 1 golonka przednia wieprzowa
- woda do gotowania golonki (w zależności od jej wielkości)
- 3 litry wody(na zupę)
- pół główki kapusty
- 25 dag kapusty kiszonej
- pół czerwonej papryki
- 1 pietruszka w korzeniu
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- posiekana pietruszka
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz
- papryka ostra
- 1 łyżka kminku

Golonkę umyć i gotować w osolonej wodzie tak długo aż będzie miękka, lecz nie rozpadająca się. Wyciągnąć i odsączyć. Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na wiórki. Wrzucić do garnka i gotować. Dodać sól. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować około 15 minut. Dodać golonkę i zmniejszyć ogień. Kapustę poszatkować i dodać do zupy. Kapustę kiszoną dokładnie odsączyć z wody i pokroić na mniejszeczęści i także dodać do zupy. Paprykę umyć i pokroić na małe cząstki. Dodać do zupy. Golonkę wyciągnąć z zupy, mięso oddzielić od kości i palcami porwać na małe części. Gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut i dodać koncentrat.Przyprawić kminkiem i pieprzem, ostrą papryką Wyłączyć ogień i zabielić śmietaną. Podawać zupę posypaną koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz