Powered By Blogger

środa, 22 lutego 2012

CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI



Ciasto drożdżowe:
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka
- 3 żółtka
- 30 g masła
- 20 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- kilka kropli aromatu rumowego
Drożdże rozetrzeć z połową cukru, zalać letnim mlekiem. Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, pozostawić do podrośnięcia na 10 min. Dodać żółtka, pozostały cukier, masło i aromat. Zagnieść i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Lukier
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Połączyć składniki i zagotować.

Ponadto:
- 500 g truskawek lub innych owoców
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ułożyć większą część ciasta, rozsypać owoce, przykryć pozostałym ciastem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 190*C przez 50 minut.
Ostudzone ciasto polać lukrem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz