Powered By Blogger

środa, 15 lutego 2012

WŁOSKA POMIDOROWA Z FASOLĄ



SKŁADNIKI:
- makaron
- puszka białej fasoli
- puszka pomidorów bez skórki
- cebula
- czosnek
 - 3 szkl. bulionu z kostki
- bazylia
- sól, pieprz
- pół łyżeczki cukru

Rosołek z kostki rozpuścić we wrzątku. Wrzucić pokrojone pomidory razem z zalewą. Cebulę podsmażyć na złoto na oleju, dodać do pomidorówki. Pogotować 20 min. Jeśli pomidory ładnie się nie rozgotują zmiksować zupę (ja mam taka specjalną nakładkę na mikser do rozdrabniania warzyw i owoców, coś w rodzaju malaksera do papek dla dzieci). Sporo posolić i popieprzyć, troszkę posłodzić, wrzucić fasolę z puszki i bazylię, jeśli się ma to pokrojoną świeżą zamiast suszonej. Na talerz nałożyć ugotowany włoski makaron (świderki, kolanka, w każdym razie jakiś większy) przelany zimną wodą, żeby się nie sklejał i zalać zupą. Powinna być gęsta o ciekawym lekko kwaśnym smaku. Smakosze pomidorowych zup powinni być zadowoleni :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz