Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

ZUPA FASOLOWA



 Składniki na 3 porcje
- 300 gram fasoli typu Jaś
- 1 biała część pora
- 200-300 gram żeberek
- pół łyżeczki otartej bazylii
- 4-5 sztuk ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- kawałek cienkiej kiełbasy
1. Fasolę myjemy i namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła. Lekko solimy, gdy już będzie miękka.
2. Żeberka zalewamy litrem wody i gotujemy razem z drobno pokrojoną w kostkę marchewką. Białe części pora kroimy w cienkie plasterki i obsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru
3. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy razem z fasolą do zupy. Czosnek ucieramy z sola, pieprzem i łyżką oliwy. Mieszamy z zupą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i połową łyżeczki suszonej bazylii. Cienką kiełbasę kroimy w pół plasterka i obsmażamy na patelni, po czym dodajemy do zupy.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz