Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

MAKOWIEC Z JABŁKAMI



Ciasto makowe:
- 3 szkl. maku
- 1,2 szkl cukru
- 7 jajek
-100 g masła
- 50 g rodzynek
Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka godzin aż napęcznieje, a potem  zmielić.
Przygotować blaszkę. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić, wlać do masy jajecznej, ubijając. Dodawać porcjami mak i ucierać. Wsypać rodzynki. Ubić na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą i wylać na blaszkę. Piec w temp. 175 *C przez ok. 40 minut. 

Biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 4 łyżki cukru
Ubić pianę z białek. wsypywać cukier ubijając nadal. Potem dodawać po jednym żółtku i mąkę, wciąż ubijając.

Polewa:
- 50 g masła
- 4-5 łyżek mleka
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagrzać do rozpuszczenia i utworzenia jednolitej masy.

Ponadto:
- 1 słoik jabłek prażonych
- 2 łyżki bułki tartej
- margaryna do smarowania blaszki
- papier wo wyłożenia blaszki

Na cieście makowym rozsmarować jabłka. posypać bułką tartą. Piec w temp. 180*C przez ok. 20 min.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wylać biszkopt i piec ok. 25 minut na złoty kolor. Całość polać polewą.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz