Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

TARTA Z BORÓWKAMI



Składniki na tartę (forma ok. 28cm):
- 125g masła (schłodzonego w lodówce)
- 250g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Składniki na masę:
- 3 czubate łyżki dżemu (tutaj: jagodowego)
- 250g serka mascarpone
- 250g śmietany kremówki 30%
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 200g borówek amerykańskich (1 małe pudełko)
Opcjonalnie - galaretka do polania tarty.

Robimy spód do tarty (najlepiej dzień wcześniej): zimne masło siekamy z mąką, żółtkiem, cukrem pudrem i szczyptą soli, szybko wyrabiamy i formujemy w kulę. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200stopni. Formę do tarty natłuszczamy, ciasto rozwałkowujemy (najlepiej między dwoma płatami folii spożywczej - nie będzie się kruszyło i rozpadało w trakcie wałkowania) i na wałku przenosimy do formy.Pieczemy około 20 minut - do zrumienienia. W jednej misce ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodając cukier. W drugiej chwilkę ucieramy mascarpone. Dodajemy do niego po łyżce ubitej kremówki - aż do jednolitego wymieszania. Spód tarty smarujemy niezbyt grubo dżemem. Na dżem wykładamy całość masy, na nią, dość ciasno - owoce. Opcjonalnie - całość polewamy tężejącą galaretką w wybranym smaku. Całość - schładzamy i przechowujemy w lodówce przez minimum godzinę - aż mascarpone z kremówką stężeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz