środa, 15 lutego 2012

KOKOSOWIEC - BARDZO PYSZNE CIASTO


Ciasto:
- 4 jaja
- 2/3 szkl. cukru
- 1,5 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu
- 100 g stopionej margaryny
Ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijając dalej dodawać żółtka. Ubić na puch, dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając dodawać jogurt.. na koniec dodać stopioną chłodną margarynę. Wymieszać i wylać na przygotowaną blaszkę. Na to wyłożyć posypkę kokosową.

Posypka kokosowa:
- niecała kostka palmy
- niepełna szkl. cukru
- 1/2 szkl. śmietany 30%
- 200 g wiórków kokosowych
Palmę rozgrzać w rondelku, dodać cukier i śmietanę, mieszać aż się roztopi, dodać wiórki i lekko podgrzać. Przestudzić , wyłożyć na ciasto i piec 30 min w temperaturze 180*C. Można przełożyć kremem budyniowo-ananasowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz